Risotto med kantareller

Cantarelli / Kantareller

Cantarelli / Kantareller

En god risotto er skøn, det er en kunst og en af de retter, der har sit helt eget regelsæt. Det tager godt 20 minutter at lave en risotto, og det er bedst ikke at gå fra gryden undervejs, så risottoen ikke brænder på.

4-6 pers.

 • 320 g vialone-ris (risottoris)
 • 400 g kantareller
 • 50 g smør
 • 1⁄2 hvidt løg
 • 1 fed hvidløg
 • 2 spsk olivenolie
 • 1 glas hvidvin
 • 1 brev safran
 • 50 g parmesan
 • Salt og peber
 • Frisk timian til pynt

Bouillon:
11⁄2 liter grøntsagsbouillon på terning, eller alter- nativt ved at koge:
2 skrællede gulerødder, 2 stilke bladselleri, 1 pillet løg i 30 minutter i 2 liter vand. Det er nemmest at lade grønsagerne forblive hele, fordi bouillonen så kan øses op i risottoen, uden at der kommer grøntsager med. Grønsagerne kan man bruge til noget andet, fx suppe.

Rens svampene enten ved at børste dem eller skylle dem i rindende vand. Skær dem i mindre stykker og steg dem i halvdelen af smørret på en pande i 5 minutter, drys med salt og sæt til side. Pil og hak løg og hvidløg nt og lad det blive klart i en gryde med olien.

Rist risen med løg og hvidløg i 2 minutter under omrøring. Hæld vinen ved, lad den bruse op og drys med salt.
Tilsæt 3 slevfulde bouillon og rør i risen. Efter 10 minutter er bouillonen opsuget, så tilsættes 3 slevfulde mere og safran.

Når risottoen har kogt i 15 minutter, tilsættes svampene og 3 slevfulde bouillon til. Når de er kogt ind, smages på risen, om den er mør, ellers tilsæt lidt mere suppe og kog, til den er mør. Risen må gerne have lidt bid i midten.

Når risen er næsten mør, røres resten af smørret og osten i risottoen. Lad den hvile 3 minutter under låg, pynt så med lidt timian og server.


250914_002

"Det nye italienske køkken er som musik: Over grundtonerne skabes der uendelige kompositioner." 

"I dag åbner moderne levevis og kreativitet, sammen med regionernes forskellige traditioner, for et hidtil uhørt spændende samspil."
 

140414_005

Mors dreng

Foto: Alfredo

Foto: Alfredo

Klummen har været bragt i Politiken d. 20. marts 2018

De italienske børn begynder at frigøre sig fra deres mødre. Siger man.

Statistikken siger imidlertid, at 6 italienske ugifte børn ud af 10 bor sammen med deres forældre indtil de bliver 34.

Vinderen af det italienske valg, Luigi di Maio, er 31år, leder af populistbevægelsen 5Stjerner, der fik 32,5 % af stemmerne, er ked af måtte forlade sit hjem i Pomigliano øst for Napoli, hvor mor, far og søster stadig bor.

Formelt har han en lejlighed i Rom, men siden hans forlovede forlod ham, er han vendt tilbage til mor, far og søster i en lejlighed i arbejderkvarter i Pomigliano. Folk i byen siger at moderen laver den bedste neapolitanske kaffe i området. derfor bliver han hjemme. Ville man interviewe ham op til valget så var det hjemme hos mor, man kunne tale med ham!

Man kan godt sige, at hvis han bliver ministerpræsident så flytter han direkte fra sin mor til Palazzo Chigi, et renæssance palads fra 1500-tallet i Rom, som  er ministerpræsidentens bolig i Italien. Spørgsmålet er om ham ville tage sin mor med til Rom.

Bliver han ministerpræsdident så er en ny rekord i den italienske politiske historie. Han kappes med den østrigske ministerpræsident  Sebastian Kurz, som  er en måned yngre end ham. Rekorden i Italien  tilhørte indtil videre til den forhenværende ministerpræsident Matteo Renzi, som var 39 år gammel, da han fik posten. Renzi var dog allerede flyttet hjemmefra. Han havde kone og tre børn. Han var en god katolik.