Er paven rig?

Pave Frans

Pave Frans

Klummen har været bragt i Politiken d. 27. marts 2018

Den nuværende pave hedder Francesco(Frans). Slet ikke et sammentræf med den hellige Frans i Assisi, der gav afkald på al sin rigdom og stiftede en fattig ordenmunk. Paven Frans prøver at følge den hellige Frans eksempel. Følgelig er han blevet meget populær hos de ægte troende og meget upopulær hos dem, der tror at romerkirken skal blande sig i økonomi og politik, hvis den vil overleve. Ja, Romerkirken har overlevet i 2000 år.

Paven Francesco ville derimod og gradvis give afkald på Vatikanets verdslige rigdom, som ikke er så lidt.

Vatikanet er verdens rigeste stat, siges det. Passer det? Og ja,

hvis man medregner de mange uvurderlige kunstværker. Men hvor meget er Det Sixtinske Kapel værd? Og hvilken pris kunne Michelangelo Pietàs opnå på en auktion hos Christie’s? Kan man overhovedet sætte priser på de mange kunstværker? Svaret burde være nej. Vatikanets officielle indtægter stammer fra møntprægning til samlinger og fra frimærker, der er samlerobjekter over hele verden. Desuden er der entréindtægterne fra Vatikanmuseerne, som udgør Den Hellige Stats største løbende indtægt.

Det er blot facaden.

Vatikanets ejendomme bliver administreret af selskabet APSA, med kæmpe overskud.

Pengene er administreret af det omstridte IOR, Instituto per le Opere di Religione, en bank hvis mål er at støtte forkyndelsen af katolicismen i verden. IOR er ofte blevet anklaget for lumske transaktioner. Med andre ord har IOR været alt andet end en bank, der hjalp de fattige, men snarere berigede de allerede rige og spekulanterne.

Lidt efter lidt har paven smidt de internationale bankiers ud af IOR, som nok er verdens rigeste bank, hvis man opdeler bankens ressourcer på det lille indbyggertal på ca. 700 mennesker. Banken råder over en omsætning på ca. 50 mia. dkk.

Paven turde fjerne den mægtige og omstridte australske kardinal George Pell, der er anklaget for pædofili af 50 vidner i Australien. Kardinal Pell var ansvarlig for Vatikanets finanser indtil for få måneder siden.

Sådan. Paven forsøger at smide handlerne ud af templet, som evangeliet befaler. Handlerne er dog meget stærke. Paven vil erstatte  IORs bankierne med menige sognepræster, helst ikke pædofile.

Paven vil også undgå at Vatikanets penge bliver investeret i internationale selskaber som det skete i 1970, da pengene også blev investeret i en farmaceutisk virksomhed som produceret p-piller, mens paven var mod al form for prævention.

 

Med Pave Frans’ åbenlyse nye tendenser skulle IOR skifte orientering og beskæftige sig udelukkende med filantropiske formål. Tiden har endnu ikke vist om barmhjertigheden har vundet over grådigheden. Og paven er 81 år gammel og meget træt.